ANJA FORSNOR
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Chiapudding med smak av hasselnöt och mandel

chiapudding med hasselnöt och mandel

bild 1 (59)

Den här chiapuddingen med smak av hasselnöt och mandel är nog en av de godaste jag någonsin gjort!

Själva chiafröna smakar egentligen ingenting utan smaken är helt beroende på vilken mjölk du använder. Det är en lite slemmig och speciell konsistens i början men nu har jag blivit helt besatt av det. Jag kör ofta kokosmjölk men den här med hasselnöt och mandel är min nya favorit!

Annons

Chiapudding
1 portion

Annons

♦ 2 dl valfri mjölk, jag använde den här rismjölken med smak av hasselnöt och mandel
♦ 2-3 msk chiafrön
♦ 2 tsk riven kokos (kan uteslutas)
♦ 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör så här: Häll alla ingredienser i burk med lock och skaka burken så allting blandar sig. Går även att göra i vanligt glas utan lock, rör då om ordentligt med en sked. Viktigt att alla chiafrön blir blöta. Chiafrön sväller i vätska och blir 15-20 gånger sin egen storlek, därför är det perfekt att göra pudding eller sylt med chiafrön. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter eller över natten. Servera med bär eller skivad frukt.

Varför ska vi äta chiafrön?

Jo för att de små söta fröna är fullproppat med protein, antioxidanter och vitaminer och sägs vara världens bästa omega 3 källa! Fröna är väldigt fiberrika och bildar en gel i tarmarna vilket gör att kroppen tar upp matens näring långsammare, vilket är positivt. Dessutom innehåller det 20 procent protein, det vill säga lika mycket protein som nötkött, där alla essentiella aminosyror finns med. Två matskedar räcker för att ge dig dubbelt så mycket järn som 100 gram spenat, dessutom får du i dig mangan, fosfor och magnesium.

Och gillar du inte chiapudding kan du enkelt toppa din youghurt, brödbakning, smoothie eller sallad med en tesked frön!

6 kommentarer till “Chiapudding med smak av hasselnöt och mandel”

 1. Raw blåbärs- och chiamarmelad | Anjaanja.elle.se skriver: 15 maj 2014 kl 10:29

  […] med en klick på gröten, till chiapudding, bananscones eller morotsbröd! […]


 2. Chia – världens bästa frö | Anjaanja.elle.se skriver: 18 juni 2014 kl 14:53

  […] Gör en chapudding till […]


 3. Lisa skriver: 22 augusti 2014 kl 08:53

  Du som når ut till så många borde inte rekommendera chiafrön så starkt som du gör utan att kolla upp om de verkligen är så bra. När jag googlade runt blev min bild av dessa frön rätt annorlunda från den ni ”hälso”bloggare förmedlar. Det är många som har mått väldigt dåligt av att äta chiafrön och drabbats av illamående och kräkningar. De med lågt blodtryck ska inte äta chiafrön, och de med IBS och liknande besvär bör vara försiktiga eftersom det är så mycket fibrer i fröna, vilket lätt leder till magproblem.


  1. Anja Forsnor skriver: 22 augusti 2014 kl 10:22

   Du har rätt i det du säger och visst finns det alltid en risk för överkänslighet mot livsmedel, som alltid ska intas med måtta. Fibrer är nödvändigt för att tarmar och matsmältning ska fungera normalt och generellt äter vi svenskar alldeles för lite fiberrik mat som frukt och grönt, då är verkligen chiafrön grymt! Äter man en varierad kost och dricker mycket vatten ska det inte vara några problem. Jag har själv IBS och kan äta chiafrön utan att reagera eftersom det binder maten och bildar en slags gelé. Andra kan säkert reagera annorlunda och det beror troligtvis på kombinationen med deras övriga matvanor. Personer som äter blodförtunnande ska undvika chiafrön då det kan ge extremt lågt blodtryck, om man är i den riskgruppen räknar jag med att man har koll på sin kost och ifrågasätter nya saker.


 4. Chiapudding hos Mikkalainen | Mikkalainenmikkalainen.wordpress.com skriver: 25 augusti 2014 kl 13:23

  […] I dag testar Mikkalainen på att göra Chiapudding. Jag kom på att testa för att jag läste här och har gått efter receptet här.  […]


 5. […] anja.elle.se/chiapudding-med-smak-av-hasselnot-och-mandel […]


Dela på:
Laddar
https://anja.elle.se/push-it-to-the-next-limit/