ANJA FORSNOR
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Chokladbrownie med svarta bönor

brownie-black-beans

Här kommer ett recept som ni bara måste testa!

Håll i er nu – chokladbrownie gjord på svarta bönor. Jag vet att ni rynkar på näsan men det är verkligen sanslöst gott. Och inte sådär ”gott för att vara nyttigt” utan verkligen gott på riktigt. Jag har bjudit många på den här och ingen har trott mig när jag sagt att den är gjord på svarta bönor.

Annons
Annons

Denna brownie innehåller bra kolhydrater, fina fetter och protein. En dessert man helt enkelt kan njuta av på alla sätt och vis. Allra bäst är den efter en natt i kylskåpet när den stelnat lite. Den går även utmärkt att frysa och plocka fram när sötsuget sätter in.

Chokladbrownie med svarta bönor
4 portioner

1 paket förkokta svarta bönor, cirka 290 g
10 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kallpressad kokosolja
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
100 g sockerfri mörk choklad, minst 70%
3-4 msk agavesirap eller valfri sötning

Annons

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna, mixa detta till en jämn smet. Smält chokladen och vispa kokosolja, ägg och den den smälta chokladen i en annan skål. Rör ner kakao, agavesirap, bakpulver och vaniljpulver i samma skål och blanda till slut ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet.

Klä en lite mindre ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa med hackade nötter eller frön, jag använde hasselnötter, och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.

Brownien är ganska kladdig när du tar ut den och behöver stå en stund. Jag brukar lägga min i frysen och äta dagen efter tillsammans med frysta hallon. Sanslöst gott!

✔ fri från laktos, gluten, raffinerat socker och smör

bild 1 (24)

29 kommentarer till “Chokladbrownie med svarta bönor”

  1. Mimmi skriver: 27 mars, 2014

    Låter super! Ett paket svarta bönor skriver du… Är det torkade på burk eller hur köper man de?
    Provade chokladbollarna som du lagt in recept på tidigare – helt fantastiska!


    1. Anja Forsnor skriver: 27 mars, 2014

      Åh vad roligt att du gillade chokladbollarna! Jag brukar köpa Zetas ekologiska svarta bönor, de är förkokta precis som kikärtor och kidneybönor brukar vara. Så då räcker det med att skölja dem i kallt vatten. Om du gillade chokladbollarna kommer du älska brownien!


  2. Nina skriver: 27 mars, 2014

    Vilken choklad brukar du använda? Med socker eller sockerfri?


    1. Anja Forsnor skriver: 27 mars, 2014

      Hej Nina! Jag brukar försöka hitta sockerfri choklad men det är inte alltid helt lätt. Vissa t.ex. Cloettas är sötas med suckralos vilket jag är tveksam till. Då väljer jag hellre någon som är sötad med maltitol (lågt GI-värde), rårössocker eller kokossocker då det innehåller med näring och antioxidanter än vanligt vitt socker.


  3. Elin skriver: 28 mars, 2014

    Spännande recept, måste testa att baka det med ungarna imorgon! Jag har torkade svarta bönor, kan jag använda dem & isf hur? & hur mycket? /Elin


    1. Anja Forsnor skriver: 29 mars, 2014

      Hej Elin! Ja, det är verkligen ett spännande recept, låter kanske knasigt men så gott! Bönorna gör ju så att kakan blir geggig och härlig i konsistensen så du måste nog blötlägga dem först eller köpa ett litet paket färdigkokta bönor. Att blötlägga bönor tar oftast 8-10 timmar. Lycka till!


  4. […] provade även ett recept på brownie som man bakar på svarta bönor, dadlar och kokosolja, och det kan jag varmt rekommendera! Ät […]


  5. Veckans Matkoma Vecka 6 - Matkomamatkoma.se skriver: 8 februari, 2015

    […] som vi tänkte göra: Baked bean chocolate cake, Frukt på pinne och […]


  6. Felicia skriver: 1 mars, 2015

    Alltså. Måste bara skriva att detta receptet är bland det bästa som hänt mig! Jag tokälskar dessa brownies. Perfekta på alla sätt och vis! 🙂


    1. Anja Forsnor skriver: 20 mars, 2015

      Åh vad glad jag blir Felicia!! <3 Jag blev faktiskt så himla sugen på att göra brownien ikväll, perfekt när chokladsuget sätter in. Trevlig helg!


  7. Sara skriver: 17 mars, 2015

    Gjorde denna idag och blev så glad att jag snubblade över detta recept. Den blev ju helt makalöst god


    1. Anja Forsnor skriver: 20 mars, 2015

      Vad kul att du gillar den Sara! Visst blir man förvånad över att svarta bönor kan vara så gott i en dessert? Jag bli själv lika chockad varje gång, mitt favoritrecept! 🙂


  8. Chokladbrownie med svarta bönor | Anjaanja.elle.se skriver: 20 mars, 2015

    […] Chokladbrownie med svarta bönor – till receptet › […]


  9. Rebecca skriver: 21 mars, 2015

    Hen!! Är det Zetas 380-grams förpackning eko svarta bönor som du använder i detta recept? 🙂 tack för en fantastisk blogg!! 🙂


    1. Anja Forsnor skriver: 21 mars, 2015

      Hej Rebecca 🙂 Jag brukar använda mig av Go Greens svarta bönor där ett paket är 285 g. Uppdaterade receptet nu för jag hade visst glömt den lilla detaljen. Hoppas du gillar receptet! Kram!


  10. Rebecca skriver: 21 mars, 2015

    Oj, skulle ju vara Hej inte Hen! 😉


  11. Lina skriver: 27 mars, 2015

    Åh det här receptet är verkligen super! Använde mig av muffinsformar istället för vanlig form 🙂 Så himla gott!


    1. Anja Forsnor skriver: 29 mars, 2015

      Åh bra tips, det måste jag testa! Kul att du gillar det 🙂


  12. Sofie Andersson skriver: 7 maj, 2015

    Jag använde muffinsformar och mandel med havssalt istället. Det blev heelt fantastiskt gott! Nu ska jag gå igenom och se vad mer för recept du har att erbjuda ^^


    1. Anja Forsnor skriver: 10 maj, 2015

      Gud så gott det låter, magisk kombo med mandel och havssalt! Hoppas du hittar andra recept som faller dig i smaken 🙂


  13. Emma skriver: 8 maj, 2015

    Hur stor form ungefär använder du? Och räcker allt det bara till 4 portioner? Funderar på att dubbla isf… tacksam för snabbt svar 🙂


    1. Anja Forsnor skriver: 10 maj, 2015

      Jag använder en mindre ugnsform, cirka 18 x 10 cm för jag vill ha den ganska hög. Använder du en större blir den lite längre men smakar garanterat lika gott! Receptet räcker till cirka 4 normalstora dessertportioner, vill man bara ha en liten smakbit till kaffet räcker det förstås till fler. Annars dubbla och frys in, perfekt att ta fram när sötsuget slår till. Lycka till! 🙂


  14. Recept på 4 goda sommartårtor | Anjaanja.elle.se skriver: 31 maj, 2015

    […] RECEPT: Chokladbrownie med svarta bönor › […]


  15. Kyllie skriver: 25 juli, 2015

    Kan man ändra tror du och ta bort chokladen? Kanske öka sötning och kokosolja samt kakaon?


    1. Anja Forsnor skriver: 5 augusti, 2015

      Ja, du kan nog testa att ersätta chokladen som du säger med kakao, kokosolja och lite mer sötning. Den kanske inte blir lika kladdig men testa att ta ut den från ugnen lite tidigare och känn med en sticka. Den ska vara kladdig i mitten! 🙂


  16. pato skriver: 14 september, 2015

    Hej!

    Låter super gott! ska testa göra dem, men råkade köpa bruna bönor istället, tror du det går lika bra?


    1. Anja Forsnor skriver: 15 september, 2015

      Jag har faktiskt aldrig bakat eller lagat något med bruna bönor så jag vågar inte riktigt svara på hur det blir med konsistens och smak. Om du testar så let me know 🙂 Annars spara de bruna bönorna till något annat smaskigt och testa svarta bönor enligt receptet 🙂


  17. Frida skriver: 10 februari, 2018

    Hej! Supergoda browniesar! Vi uppöevde dock en lätt stickande känsla på tunga och gom? Någon som känner igen sig? Smaken påminner lätt om chili. Hälsn Frida


    1. Anja Forsnor skriver: 12 februari, 2018

      Hej! Vad kul att ni testat receptet! Hmm.. det har jag aldrig upplevt… kan det vara dadlarna tro? De kan ju ha en ganska intensiv smak som kan stickas lite.. annars vet jag inte vad det är, svårt att tro att det är bönorna?


Dela på:
Annons
Laddar
https://anja.elle.se/torrshampoo-fran-klorane/