Hej Anja! Jag undrar om du skulle kunna tipsa om bra frukost som är gluten och laktosfri? Åh, vad glad jag blir, det råkar ju vara lite av min paradgren! Nästan alla av mina frukostar här i bloggen är både gluten- och laktosfria. Egentligen inte för att jag är känslig mot något av det men jag vet att många är det så har jag alltid tyckt det varit kul att experimentera med lite alternativ. Så pass att faktiskt även hela min bok En god morgon är gluten- och laktosfri och vegetarisk (använder ägg dock) och den innehåller ju hela sju kapitel bara med frukostrecept. Hur bra julklappstips förresten? Boken hittar ni här. Okej, åter till recept! SMOOTHIES Min bästa frukost året om! Jag gör oftast min smoothie på det jag har hemma och använder tex. kokosmjölk, juice, havre- eller mandeldryck som bas. Mixa ner frukt, bär, grönsaker och nötsmör eller proteinpulver för mer mättnad. Har skrivit en liten guide för perfekta smoothies här innan som jag passar på att tipsa om igen. > Alla mina recept på smoothies finns här! GRÖT Den klassiska havregrynsgröten kan man enkelt servera med laktosfri mjölk eller den mjölkdryck man gillar bäst. Havre är ju naturligt glutenfritt men är man superkänslig så använd glutenfria gryn. Jag gillar också att göra gröt på råris, quinoa och bovete. Just nu är min favorit steel cut oats med banan, björnbärssylt och iskall mjölk. Overnight oats, alltså kall gröt, är den perfekta vardagsfrukosten att förbereda kvällen innan. > Alla mina recept på gröt finns här! CHIAPUDDING Chiapudding är verkligen en vattendelare, antingen gillar man det eller inte. Jag har alltid gillat det och framförallt håller det mig mätt och nöjd lång tid efteråt. Ett tips är att inte göra den alltför tjock (jag gör gärna min på Oatlys iKaffe havredryck) och att smaksätta med vaniljpulver och frysta hallon. Eller servera chiapuddingen med yoghurt (laktosfri, havre eller soja), en syrlig smoothie och toppa med granola. > Alla mina recept på chiapudding finns här! BANANPANNKAKA Visst klassas det nog som frukost även om jag minst lika ofta äter bananpannkaka till lunch eller middag. Det klassiska receptet är att använda lika mycket ägg som banan och steka i kokosolja, verkligen hur enkelt och gott som helst. Ibland varierar jag mig och har i en klick keso i smeten eller gör lite fluffigare med mixade havregryn och bakpulver. Hur som helst, en riktig frukostvinnare som går hem hos alla. > Alla mina recept på bananpannkaka finns här! HELGFRUKOST På helgen finns det kanske tid att lägga lite extra kärlek på frukosten. Då gillar jag att duka fram lite av varje och några återkommande favoriter är baked oats (tänk blåbärspaj!), omelett eller bovetevåfflor. Inser nu att det var längesedan jag bakade bröd och blev genast sugen att göra det här saftiga morotsbrödet till helgen. Mer frukostfrossa hittar ni här!