ANJA FORSNOR WÄRN
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Golden milk – nya hälsotrenden från L.A.

golden-milk

Har ni hört talas om Golden milk? Det är en av de hetaste hälsotrenderna från Los Angeles och om jag gissar rätt dröjer det inte länge innan det blir en snackis och börjar dyka upp på hälsocaféer i Stockholm snart. Huvudingrediensen i denna gyllene mjölkdryck är gurkmeja, något som länge använts inom Ayurovedisk matlagning för dess många hälsofrämjande egenskaper. Gurkmeja är släkt med ingefära och sägs hämma inflammationer i kroppen samt är bra för huden och slemhinnorna.

Annons

Färsk gurkmeja finns i hälsokosten eller välsorterade butiker. Det går lika bra att använda torkad gurkmeja som man hittar i kryddhyllan, dock är den mycket mildare i smaken. Gurkmeja är det som ger curryblandningen sin gula färg så var försiktiga om vi har ett vitt kök då den lätt färgar av.

Golden milk smakar milt men påminner lite om chai beroende på vilken kryddning man använder. Drycken sägs smörja och mjuka upp våra leder och är perfekt att dricka på kvällen då den hjälper oss att slappna av och sova gott. För att göra mjölkdrycken blandar man först gurkmeja och vatten och kokar ihop till en golden pasta. Därefter blandar man i en liten klick i varm mandelmjölk och kryddar efter smak.

Golden pasta

1/2 dl torkad gurkmeja eller färsk gurkmeja
1 msk torkad ingefära
1 1/2 dl vatten

Annons

Koka upp och låt sjuda på svag värme i 6-8 minuter tills det blir en pasta. Låt svalna och förvara i kylskåp i 1-2 veckor, pastan räcker till flera glas golden milk. Dessutom är den perfekt att använda i matlagning då den sätter smak och färg till grytor, wok, soppor eller smoothien.

Golden milk
1 glas

1/2 – 1 tsk golden pasta efter smak
2 dl osötad mandelmjölk / rismjölk / kokosmjölk
1 tsk kokosolja / sesamolja / mandelolja
Kardemumma, vaniljpulver, kanel och eventuell sötning efter smak

Värm mjölken försiktigt på spisen och vispa ner en klick golden pasta. Rör om och smaka av med kryddor och eventuell sötning efter vad du föredrar. Jag droppade ner 2 droppar stevia men honung eller agavesirap passar lika bra. Om du kokar en större mängd kan du låta den svalna och förvara den i en glasflaska i kylen, går lika bra att avnjutas kall.

4 kommentarer till “Golden milk – nya hälsotrenden från L.A.”

 1. Chiapudding + Golden Milk = beautyfrulle | Marias beautyboxmariasbeautybox.elle.se skriver: 26 november 2014 kl 07:51

  […] du koka egen golden milk från scratch följer du Anjas recept, annars gör du som jag och genvägar med en burk Morning Wellness från Spicemaster (jag kommer […]


 2. Golden milk recepttraningsgladje.se skriver: 3 februari 2015 kl 15:17

  […] Forsnor skriver bra om golden milk här. Det som gör drycken så hälsosam är gurkmejan. En av mina före detta kollegor pratade sig varm […]


 3. Chai goes golden | rörelsegladrorelseglad.wordpress.com skriver: 2 april 2015 kl 10:26

  […] så att man tillverkar en pasta som ni ser i burken till höger, jag använde det här receptet (https://anja.elle.se/golden-milk-nya-halsotrenden-fran-l-a/) eftersom det även innehöll ingefära. Ingefära har liknande egenskaper som gurkmeja, och kan […]


 4. Golden Milk | triskickitriskicki.wordpress.com skriver: 21 april 2015 kl 22:17

  […] Det är ju kryddan/rotgrönsaken gurkmeja som är den verkningsfulla ingrediensen. Läs om Golden Milk här. […]


Dela på:
Laddar