Jag sammanfattar hälsoåret 2014. Vilket var en förbipasserande fluga och vad är här för att stanna? Att det mest googlade matordet bland svenskar 2014 är chiapudding var det nog ingen som skulle kunnat gissa för något år sedan. Detta lilla superfrö har tagit ett stort kliv in i vår vardag och med över 50 000 inlägg under hashtaggen #chiapudding kvalar denna frukost in på förstaplatsen av årets frukostar. Har du ännu inte testat ger en snabb googling dig runt 275 000 träffar med recept att välja bland. Tätt efter chiapuddingen skulle jag vilja utse smoothien till en av årets trendigaste frukostar, för någonting säger mig att det inte bara är min mixer som gått på högvarv. Och ju grönare desto bättre. Drink your greens myntas och anammas av allt fler som gärna mixar ner både spenat, gurka, selleri, avokado och grönkål i sin frukostdrink. Som om inte det vore nog så köper vi mer kostillskott än någonsin och spirulina, vetegräs, maca, frön och andra pulver med superegenskaper mixas ner i var och varannan smoothie på morgonen. Extra allt. ICA myntar begreppet grönhydrater och zucchinipasta, morotsspagetthi och blomkålsris utmanar den klassiska pastan. Grönkålschips blir supertrendigt även om vi har en bra bit kvar innan det blir synonymt med fredagsmys. Allt fler juiceställen öppnar och många svenska märken erbjuder kallpressad juice som ska vara så nära man kan komma att äta rå frukt och grönsaker. Allt fler får upp ögonen för att äta mer vegetabiliskt och icke upphettad mat och rawfoodkulturen växer. Vi mixar nötter, dadlar, kokosolja och kakao för de perfekta nyttiga chokladbollarna att instagramma. I samband med rawfoodintresset ökar utbudet av juicecleanse, rawfood-cleanse eller halvfasta och vi cleansar och detoxar som det inte fanns någon morgondag. Havregurt, soyayoghurt, avokadoyoghurt och smoothiebowl. Watch out, den klassiska yoggin har fått konkurrens. Och ingen kan väl undgått den kyliga stämningen i mjölkdisken mellan svensk mjölk och Oatly. Toni Petersson lär oss att mjölk är för djur och det blir allt vanligare med alternativ som havremjölk, rismjölk, frömjölk och nötmjölk. Och även om vi haft det på känn måste ju ändå 2014 vara året när alla blev glutenintoleranta. Vetemjöl får göra plats för mandel-, ris-, och bovetemjöl i våra skafferier och även om det kan gå till överdrift ibland tror jag alla skulle må bra av att minska på gluten. På träningsfronten verkar hela Sveriges befolkning vara elitlöpare och extremtävlingar utmanar de klassiska distansloppen. Vi vill svettas i lera, vatten, eld och hinder. Tough Viking, Toughest, Stockholms brantaste och Tjurruset - bring it on! Vi tränar helst tillsammans med andra, crossfit, Xtremefit eller bootcamp. Och den som har möjlighet drar med kompisarna på surfresa till varmare breddgrader, tro mig, surftrenden är här för att stanna. Samtidigt som extremloppen avlöser varandra fortsätter yogan att växa med större utbud, Yogobe och inte minst den svenska succén Yogagirl. Nu blickar jag fram emot ett 2015 som jag tror kommer ge utrymme för mer eftertanke och mental träning. Samtidigt som de fysiska extrema tävlingarna ökar. Ett kontrasternas år när både slowfood och fastfood växer sig allt större. Jag tror den vegetariska maten kommer utvecklas och att vi fortsätter ställa höga krav på naturlig mat utan tillsatser. Mat utanför kroppen är ett hälsobegrepp som blir allt viktigare och innebär att vi inte bara äter för vår egen hälsas skull utan även för miljön och klimatet.