Visste ni att ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan, näst efter bröstmjölk. Hur coolt? Ägg är ett riktigt litet krutpaket av nyttigheter och vi får i oss i stort sett alla näringsämnen vi behöver genom att äta ägg. Det är därför jag jublar över att ägg råkar vara typ det bästa Lily vet. Innanför det tunna skalet ryms mängder av proteiner, vitaminer och mineraler - det enda som saknas är i stort sett vitamin C och kolhydrater. Bra saker med ägg: ✿ Ett ägg motsvarar 7 gram fullvärdigt protein, därför föredrar jag gärna ägg framför proteinbars och tillskott ✿ Mättar bra (tack vare fett och protein) vilket gör det lättare att motstå småätande ✿ Perfekt till frukost, knäck ett ägg i smoothien, koka ner i gröten, kok, stek eller pochera som det är ✿ Äggulan innehåller mycket D-vitamin, extra bra under det mörka vinterhalvåret ✿ Rikt på bland annat mineralen selen som är en antioxidant bra för ämnesomsättning och immunförsvar ✿ Innehåller viktiga fettsyror som kroppen inte själv kan bygga och som bland annat verkar inflammationshämmande ✿ Går att variera i all oändlighet både som frukost, lunch och middag Vilka ägg ska man köpa? Jag väljer alltid ekologiska, frigående och kravmärkta ägg. Dels ur etiskt perspektiv men även för att det hönan äter såklart påverkar vilka nyttigheter som finns i ägget. När jag växte upp fick vi ägg från våra grannar som hade höns i trädgården, snacka om närproducerat. Ska söka upp en gård eller bonde här i närheten och se om jag kan köpa ägg direkt från dem istället. Ägg-myt! Har du hört att ägg är farligt för kolesterolet? Man trodde nämligen detta back in the 70's men det har visat sig vara fake news. Visst innehåller ägg kolesterol men de flesta av oss kan äta flera ägg om dagen utan att det händer något tack vare att kroppens egna produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Tips! Bäst-före-datumet på äggkartongen gäller endast om äggen förvaras i rumstemperatur, men förvarar du dem i kylen håller de bra mycket längre. Läs också: » Så lyckas du med pocherade ägg » Krämiga ägg med parmesan » Bagel med avokado och stekt ägg Källa: Svenska ägg, Livsmedelsverket