Alltså dessa mörka dagar, solen fullkomligt lyser med sin frånvaro (hehe). Skämt å sido, men jag tänkte vi skulle ha en liten D-vitaminskola här idag. För energin vi får från solen och framförallt produktionen av D-vitamin är otroligt viktig och något många av oss har stor brist på såhär års. Vi behöver D-vitamin för skelett, muskler men även immunförsvar. Sommartid räcker det med 15 minuter i solen (armar och ansikte) per dag för att tillräckligt med D-vitamin ska bildas i huden, men mellan oktober och maj är solens strålar alldeles för svaga. Därför har många av oss i Sverige, ja egentligen hela Norden, alldeles för låga halter D-vitamin nu under vinterhalvåret och det är egentligen inte så konstigt att vi blir trötta och mer mottagliga för förkylningar och andra sjukdomar. D-vitamin finns naturligt i mycket vi äter som t.ex. särskilt fet fisk, skaldjur, kött, ägg, kyckling samt D-vitaminberikade mejeriprodukter och oljor. Däremot kan det vara lite tricky att tillräcklig mängd om man inte äter väldigt medvetet. Jag brukar alltid äta D-vitamin tillskott under vinterhalvåret. Jag förstår de som inte vill knapra tillskott och tabletter men för mig känns det mer korkat än att vara konstant under isen ett halvår när det faktiskt går att hjälpa kroppen lite på traven. Man kan ju också boka en vinterresa till solen för att lagra lite vitamin, en helt godkänt ursäkt tycker jag. Hur tänker ni kring kosttillskott? Källa: Livsmedelsverket