ANJA FORSNOR WÄRN
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Kanske bottnar det i någon slags rädsla?

anja forsnor stockholm
foto Hanna Skoog

Jag känner mig matt just nu. På män och media. På mäns utrymme i media. På att det liksom aldrig tar slut, den ena idiotien banar väg för den andra och det känns som vi tar ett steg framåt och femton bakåt och jag vill bara vråla VAD FAN ÄR PROBLEMET MED ALLA DESSA MÄN, vad gick så snett?

Annons

Det är mycket känslor som bubblar i mig som jag sällan ventilerar här. Kanske bottnar det i någon slags rädsla. Rädsla över att jag formulerar mig fel eller inte kan uttrycka mig tillräckligt klokt och påläst i frågan gör att jag ibland inte uttrycker något alls. Rädsla över att jag inte får med alla perspektiv eller synsätt. Rädslan över att jag förväntas knyta ihop alla tankar i något vettigt håller mig tillbaka.

Annons

Jag märker att det ofta hämmar mig, att jag har svårt att blogga och få ur mig alls nåt när tankarna är någon annanstans.

På livet alla orättvisor och alla dessa jävla män. Och på tal om, var är alla män i debatten? Alla dessa vettiga kloka och fina män som många av oss har runt oss. Alla ”inte alla män-män” som aldrig skulle bete sig illa mot kvinnor eller ens påstår sig känna någon som skulle göra det. Varför är de så tysta, varför hör vi inte dem? Bryr de sig inte? Orkar de inte? Vågar de inte?

Någon jämförde det med Black lives matter, att man har svårt som vit och priviligerad sätta sig in i frågan. Att det hur självklart än må vara att hålla sig på rätt sida här så är är det samtidigt svårt att känna den där brinnande kampen och förstå på riktigt om man inte själv tillhör den som är utsatt. Vad tror ni?  

8 kommentarer till “Kanske bottnar det i någon slags rädsla?”

 1. Elin skriver: 15 april 2021 kl 16:16

  Vilken intressant reflektion. Jag har inget smart att säga just nu men du uttrycker det jag tänkt på så klokt….. återkommer.


  1. Anja Forsnor skriver: 21 april 2021 kl 17:25

   Tack för dina ord, känns liksom mer viktigt att säga NÅT än att inte säga alls med rädsla för att säga fel?


 2. Nathalie skriver: 15 april 2021 kl 20:30

  Gillar att du tar upp sånt här och det behöver inte vara helt genomtänkt eller att man har svar på allt (eller ens på nåt), bara att veta att du ser och funderar på det uppskattar jag 🙂


  1. Anja Forsnor skriver: 21 april 2021 kl 17:26

   Tack, det peppar mig till att fortsätta uttrycka min åsikt även om den inte alltid är slipad och klar i sitt resonemang. Känns liksom så svårt att inte säga något alls när det känns i hela kroppen.


 3. Lina Olivia skriver: 20 april 2021 kl 05:21

  Viktigt att du tar upp detta. Tror det handlar mycket om makt. Män är ovilliga att släppa ifrån sig den och ta ansvar över ett strukturellt problem. Lättare för dem att vara totalt osynliga och låta oss ta itu med detta också!


  1. Anja Forsnor skriver: 21 april 2021 kl 17:27

   Tack Lina och jag tror att du har så rätt. Det är rätt bekvämt att sitta på makten och inte ”behöva” bry sig om sådant som inte kan gynna dem själva direkt. Låt det bli en kvinnofråga, vi tycks ju orka kriga på för döva öron så låt oss fortsätta… snark.


 4. Elisabeth skriver: 20 april 2021 kl 09:48

  Tack för en klok reflektion🙏

  Jag blir inte heller klok på de ensidiga reflektioner som tv, tidningar och media dyker ner i ibland, när det råder tillfällig ”nyhetstorka” i medierna på någon vecka.. 😔 Det tar betydligt längre tid att göra ett respektfullt reportage som ger läsarna och tv-tittarna hela bilden, men den ekonomin finns inte i dagsläget. Det är som med fast food, det ska gå snabbt. Tid är pengar! 😔

  Tack för ditt civilkurage för att du tog upp detta laddade ämne💗💗💗


  1. Anja Forsnor skriver: 21 april 2021 kl 17:28

   Tack 💗 och ja, jag håller helt med dig! Och när det kommer till dokumentären om Soran har jag förstått att det visst fanns både tid och pengar, bara att man valt att vinkla det på ett sätt och klippt bort eller strukit det som skulle kunna blivit ett respektfullt (nåja, kanske svårt just gällande Soran) reportage med hela bilden. Så synd.


Dela på:
Laddar