ANJA FORSNOR WÄRN
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Läckra mozartkulor

mandelkulor julgodis

Såhär några innan första advent tycker jag det är dags att vi snackar lite julgodis. I år tänkte jag skippa det traditionella julgodiset och köra på raw varianter med kokosolja, rå kakao, nötter, dadlar och kryddor som huvudingredienser. Just julgodis och rawfood är en klockren kombo och med lite fantasi kan man enkelt förvandla sina vanliga recept till nya favoriter. Det bästa med rawfood är att det går så snabbt att göra, bara mixa ihop och rulla och man kan äta direkt utan att det ska jäsa eller bakas i ugn.

Annons

Under de kommande veckorna tänkte jag dela med mig av mina råa julfavoriter och först ut är dessa underbara mandelkulor, inspirerade av de klassiska mozartkulorna som var min favorit när jag var liten. Jag gjorde egen mandelmassa, doppade i choklad och strösslade hackade nötter, bär och flingsalt på toppen. Man kan göra egen hasselnötskräm och använda som nougat i mitten, eller en klick nötsmör om man vill det.

Mjuka, saftiga och riktigt juliga!

Mozartkulor
cirka 10-12 st

Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
2 msk honung eller valfri sötning
1,5 msk kokosolja
en nypa vaniljpulver

Annons

Choklad:
2 msk smält kokosolja
1 msk rå kakao
2 tsk honung eller valfri sötning
en nypa vaniljpulver

Strössel:
pistagenötter
frystorkade hallon och blåbär
kakaonibs
flingsalt
mandel

Mixa alla ingredienserna till mandelmassan tills du får en slät och fin massa. Forma till bollar och ställ in i kylen. Rör ihop ingedienserna till chokladen och smaka av med honung och vaniljpulver, jag föredrar när den är lite bitter i smaken. Det går lika bra att smälta mörk choklad. Doppa bollarna i choklad och strössla med hackade nötter, torkade bär och fingsalt.

✔ Fri från gluten, mejerier, ägg och raffinerat vitt socker.

5 kommentarer till “Läckra mozartkulor”

 1. Raw fikonmarmelad med smak av jul | Anjaanja.elle.se skriver: 1 december 2014 kl 13:07

  […] har väl inte missat receptet på mozartkulorna? Jag gjorde dem igen men tillsatte 1 droppe bittermandelarom i mandelmassan, tips! Pepparkakorna […]


 2. Julgodis: Supergoda (och sockerfria) recept! | ELLEelle.se skriver: 2 december 2014 kl 11:46

  […] Läckra mozartkulor till jul > […]


 3. Lucka nummer 14 - Julgodis | Inspiranainspirana.se skriver: 14 december 2014 kl 07:06

  […] sämst i köket eftersom man inte behöver någon ugn. Mitt tips till er idag blir ett recept på nyttigare Mozartkulor från bloggen alla goda ting <- bloggtips på köpet […]


 4. Katarina skriver: 14 december 2014 kl 13:05

  Så gott men min choklad ville inte fästa den bara sögs upp. Den blev väldigt ringning, vad gjorde jag för fel 🙂


  1. Anja Forsnor skriver: 2 januari 2015 kl 17:26

   Chokladen blir ofta väldigt rinnig. Ibland låter jag den stå i kylskåpet en liten stund för att den ska bli lite tjockare. Ett annat tips är att doppa bollarna några gånger i choklad för att få ett lite tjockare lager. Eller kör på smält mörk choklad, det funkar varje gång 🙂 Lycka till!


Dela på:
Laddar