ANJA FORSNOR
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Raw lakritsfudge med smak av sött och salt

anjas raw lakritsfudge

10176901_10152308924835943_317980960_o

10177064_10152308871880943_866518457_o

10245020_10152308943180943_197246876_o

Annons

Se hit alla lakritsälskare! Som ni säkert märkt vid det här laget har jag en viss (svår och totalt obotlig) kärlek för att som har med choklad att göra, så visst blir det en hel del recept med choklad och kakao. Så detta inlägg tillägnar jag er som inte gillar choklad och som ändå vill baka smarrigt och lite nyttigare påskgodis.

Annons
Annons

Raw lakritsfudge
cirka 15 st

12 färska urkärnade dadlar
1 msk kokosolja
1 msk kokosmjöl
4 tsk lakritspulver (gärna raw ifall du hittar det)
1 tsk vaniljpulver
1 krm flingsalt

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer till en slät och jämn smet. Smaka av (mitt favoritmoment alla gånger) och tillsätt mer lakritspulver eller flingsalt om det behövs. Jag gillar ganska stark lakritssmak och när sältan från havssaltet kommer fram. Bred ut massan på en bit aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, cirka 1 cm hög. Låt stelna i frysen 1 timme och dela sedan i små bitar. Förvaras bäst i frysen och kan tas fram bara någon minut innan servering så de är riktigt kalla.

Uppdatering: Jag har fått kommentarer från vissa om att smeten aldrig stelnar i frysen. Jag skulle gissa att det beror på vilka dadlar man använder och hur stora de är, det kan skilja mycket i storlek. Om dadlarna är väldigt stora, använd 8-10 st och prova att tillsätta 1 msk kokosmjöl till. Smeten ska vara ganska fast redan när den fryses in. Lycka till!

9 kommentarer till “Raw lakritsfudge med smak av sött och salt”

  1. Sarah skriver: 8 maj, 2014

    åh va gott! Kan man byta kokosoljan mot en annan olja ? Den är svår att hitta.


    1. Anja Forsnor skriver: 9 maj, 2014

      Ja, de är supergoda! Tror det blir svårt att byta ut kokosoljan mot någon annan då den stelnar vilket behövs för att forma fudgen. Kokosolja hittar du i nästan alla vanliga matbutiker bland oljorna (eller i välsorterade butiker om de har någon avdelning med René Voltaire) eller fråga efter den på hälsokosten. Lycka till!


  2. Raw lakritsbollar | Anjaanja.elle.se skriver: 21 november, 2014

    […] utgick från det här receptet på raw lakritsfudge med formade dem till bollar istället som jag rullade i lakritspulver. Jag använde ett annat […]


  3. Sandra Olsson skriver: 27 juni, 2015

    Hej och tack för recept!
    Gjorde exakt som det stod i receptet.
    Hade det i frysen i flera timmar, ändå var det fortfarande väldigt kladdigt?
    Vet du hur mkt dadlar det va i gram?
    /Sandra


    1. Anja Forsnor skriver: 29 juni, 2015

      Hej Sandra! En vän till mig säger att hon har samma problem, jag misstänker att det beror på dadlarna. Använder du färska dadlar, dvs. de man köper i fruktdisken?


      1. Sandra Olsson skriver: 29 juni, 2015

        Tack för svar!
        Jo jag köper färska dadlar i fruktdisken. Oftast en sort som heter ”juicy dates”


        1. Anja Forsnor skriver: 30 juni, 2015

          Så himla märkligt, det är precis samma dadlar jag använder. Jag vet på rak arm inte exakt vad det beror på, jag har gjort receptet otaligt många gånger men aldrig upplevt det men eftersom jag fått fler kommentarer kring det så måste vi ju gå till botten med detta 🙂 Jag skulle testa att bara använda 8-10 st dadlar till en början och prova att tillsätta ytterligare 1 msk kokosmjöl. Du kan hela tiden smaka av för att inte tappa sälta eller söthet. Smeten ska vara ganska fast redan när den fryses in, nästan mer som en deg än en rinnig massa. Håller tummarna att det blir bättre, lycka till!


          1. Sandra Olsson skriver: 2 juli, 2015

            Om du gör receptet igen, kan du inte väga dadlarna då?:)
            Testar att minska antalet dadlar nästa gång.
            Tack!


            1. Anja Forsnor skriver: 3 juli, 2015

              Absolut, det lovar jag att göra! 🙂 Ha en härlig helg!


Dela på:
Annons
Laddar
https://anja.elle.se/raw-chocolate-caramel-nut-bar/