Godmorgon! Helg och lördag och jag drömmer mig tillbaka till den här morgonen hemma hos Alexandra för någon vecka sedan. Hemmafrukost med vänner är ändå svårslaget, om det är nåt man ska unna sig såhär års när allt känns mörkt och grått så är det fasen att njuta av långa frukostar inomhus i värmen. Alexandra bjöd på en banangröt med blåbär som var väldans god, inspirerat av den så har jag samlat några favoritrecept på just gröt. Banangröt med hallon Den här banangröten är en av mina mest lagade frukostar och ni som har min kokbok kommer garanterat att känna igen den. Min mamma bjuder ofta på den när vi äter frukost ihop och den känns så vardagslyxig och höstig. 1 portion 1 dl ekologiska havregryn från AXA 2 1⁄2 dl vatten 1 mogen banan 1⁄2 dl frysta hallon salt kanel Till servering: valfri mjölk, gärna skummad Ta fram hallonen ur frysen och låt dem tina några minuter i rumstemperatur. Koka upp havregryn med vatten och lite salt på spisen. Gröten går lika bra att göra i mikron men jag tycker att det blir snäppet godare på spisen. Mosa bananen med en gaffel och vänd ner i gröten mot slutet. Häll gröten i en skål och toppa med hallon, kanel och skummad mjölk. Jag använder mjölkskummare från min kaffemaskin men det går lika bra med visp eller stavmixer för att få en lite fluffig konsistens. Eller helt vanlig hederlig mjölk förstås. ❊❊❊ Rårisgröt med varma plommon Den här rårisgröten är både krämig och mättande. Tar lite längre tid än vanlig havregrynsgröt men man kan förbereda den genom att koka allt kvällen innan och bara värma lätt på morgonen. 1 portion 1 dl vatten 1 dl råris 3 dl valfri mjölk 1 krm flingsalt varma plommon: 1-2 plommon delat i klyftor 1 tsk kokosolja 1 tsk honung 1/2 tsk kanel Koka upp vatten och ris i en kastrull. När vattnet absorberas, tillsätt mjölken och koka på låg värme under lock i cirka 40 minuter, eller tills gröten är krämig och riskornen mjuka. Rör om då och då. Skär plommonen i klyftor och stek i kokosolja, kanel och honung tills de är varma och mjuka. De är perfekta när skalet börjat lossna lite lätt. Servera till gröten och gärna med valfri mjölk. ❊❊❊ Bovetegröt med lingonsylt Har ni testat att koka gröt på helt bovete? Om inte så tycker jag ni ska testa det här receptet, enkelt att förbereda genom att koka upp bovete kvällen innan. Jag gillar konsistensen på helt bovete, dessutom innehåller det långsamma kolhydrater vilket ger en lång mättnad och ett stabilt blodsocker. 1 portion 2 dl vatten 1 dl helt bovete 1 krm vaniljpulver 1 krm kanel en nypa flingsalt servera med: sultanrussin, lingonsylt Koka bovete i 2 dl vatten enligt anvisningar på förpackningen. Smaksätt med vaniljpulver, kanel och lite flingsalt. Servera med mandelmjölk, russin och lingonsylt. Lingonsylt 1/2 dl tinade lingon 1/2 rivet äpple 1 msk vatten 1 tsk chiafrön 1 tsk honung Riv äpplet på ett rivjärn. Koka upp lingon, äpple och 1 msk vatten i en kastrull på svag värme. Smaka eventuellt av med en klick honung beroende på hur sött äpplet är. Rör ner chiafrön och låt sylten svalna en stund innan servering.