Första söndagen i december och även första advent. Tänk vad snabbt det går nu! Trots att jag spenderar min första advent på äventyr i Marrakesh så tänkte jag bidra med lite julfeeling till er där hemma. Jag har nämligen tagit fram tre juliga drinkar att bjuda på till kvällens adventsmys. Alla tre har juice som bas och är helt alkoholfria, så de passar både stora och små julfirare. Hurra så bra. Det är väldigt tacksamt att använda juice eftersom det är naturligt sött och smakrikt, utan att det innehåller massa tillsatt socker. Julen är söt nog som den är och de här juldrinkarna är snarare ett sätt att få i sig ännu mer frukt och grönt. Mimosa med ingefära och rosmarin Iskall mimosa passar lika fint på vintern som på sommaren. För att göra den lite mer julig spicar jag upp den med ingefära och rosmarin. Dessutom är det ju högsäsong för apelsin just nu så vad passar bättre till jul? Jag använder mig av alkoholfritt bubbel för en vitaminrik och fräsch drink! Recept en kanna, cirka 8 glas 4 dl apelsinjuice 4 dl alkoholfritt bubbel, cider eller mineralvatten går också bra 1 dl pressad färsk ingefära, eller färdig ingefärsjuice 2 apelsiner några kvistar färsk rosmarin is 1. Skiva apelsinen i tunna skivor. 2. Blanda apelsinjuice och ingefärsjuice i en kanna och tillsätt is. 3. Häll i bubbel och dekorera med några kvistar rosmarin. Chai sangria med granatäpple och lingon Hemligheten bakom den här sangrian är rostade frukter. Precis som när man ugnsbakar tomat så blir ändrar frukten smak och blir nästan sötare och lite karamelliserad. Dessutom är det så vansinnigt vackert, håller ni inte med? Chai-te gör smaken julig och intensiv vilket passar perfekt till apelsinjuicen. Recept en kanna, cirka 8 glas 4 dl apelsinjuice 3 dl mineralvatten 2 dl granatäpplejuice 2 apelsiner 2 grapefrukter 1 dl lingon 2 påsar chai-te is tillbehör: stjärnanis, kanelstång, granaptäpplekärnor 1. Sätt ugnen 200 grader. Skiva apelsin, grapefrukt och lägg tillsammans med lingon på en plåt klädd med bakplåtspapper. 2. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. 3. Under tiden, koka apelsinjuice och granatäpplejuice i en kastrull på spisen på mellanhög värme. Tillsätt två påsar chai-te och låt dra i fem minuter innan du tar bort dem. 4. Häll ner frukten och låt det dra i kylskåpet, gärna någon timme, innan du tillsätter mineralvatten. Servera med is. Varm äppelglögg Vad vore julen utan sin glögg? Äppeljuice är den perfekta basen att koka egen glögg på, den blir nästan godare ju längre den får stå och smuputtra och dra. Den här var Lilys favorit! Recept 1 liter, cirka 8 glas 1 liter äppeljuice 2 msk stjärnanis 1 msk hel kryddnejlika 10 st kanelstänger 1. Kok upp äppeljuicen i en kastrull på spisen. Sänk värmen något och tillsätt kryddorna. 2. Låt juicen småputtra på spisen i 30 minuter så alla smaker sätter sig. 3. Servera varm, låt gärna kryddorna vara kvar eller sila bort dem och servera med mandel och russin. När jag stått och pysslat med drinkarna hela dagen passade jag på att bjuda in till lite adventsmys på kontoret tidigare i veckan. Jag hade ju även lagat massa julgodis dagen innan som jag bjöd på vilket passar perfekt till. Jag gillar att bjuda bort godiset direkt, annars är risken att jag mumsar upp allting själv, hehe. Ha en härlig första advent!