Minns fortfarande när min mormor sparade på ett glas O'boy för att sedan hälla det i pannkakssmeten. Om det är något jag avskyr så är det att slänga mat, både min mamma och mormor har alltid varit duktiga på att ta vara på rester så jag tror jag ärvt mina trolla-av-rester-skills från dem. För mig handlar matlagning om att testa sig fram, ta vara på det som redan finns i kylen och framförallt att INTE SLÄNGA MAT. Det gäller att man inte fastnar vid klassiska recept utan vågar testa sig fram för att trolla ihop nya rätter. 9 sätt att trolla med matrester: Överbliven kokt potatis är supergott att steka, lägga på pizzan eller skiva ner i omeletten Kokta rödbetor mixar jag ner i min smoothie, se recept här och här Kokt quinoa (utan buljong) kan ätas som frukostgröt tillsammans med mjölk och bär Övermogen banan och frukt skivar jag och fryser in i påsar, perfekt i smoothies eller bananglass Och den övermogna bananen passar ju även perfekt i bananbröd, det behöver jag väl knappast påminna om? Rester av rostade rotfrukter passar bra som biffar eller att mixa till en hummus Små rester av zucchini, aubergine eller svamp blir perfekt som en grönsakspytt Trötta grönsaksrester kan man även ugnsbaka eller koka och mixa till en slät soppa Släng ner överbliven vego- eller köttfärs, pasta, grönsaker i en ugnsform med grädde och lite riven ost - en gratäng är född! Har ni några hacks i köket att dela med er av när det kommer till att ta vara på matrester? foto Emma Tüll