När jag skrev det här receptet i manuset till vår Selfcare bok fick jag först som feedback från vår förläggare att det inte var tillräckligt som ett eget recept. Att det liksom var för enkelt för att kallas recept och mer ett tillbehör. Men är det inte just dessa enkla vardagsräddare som vi behöver bli bättre på? Att det är så enkelt att det knappt får kallas recept men uppfyller alla krav för att vara gott, mättande och nyttigt ja men det är precis den typ av matlagning som jag gillar. Inga hinder eller ursäkter, bara att göra. Exakt det var anledningen till att vi behöll det som ett recept och detta är verkligen en go-to rätt som både jag och Alexandra lagar ofta ofta. Jag pratar om bakad sötpotatis! Jag rostar potatisen med olivolja i botten av formen och skalet uppåt tills den blir alldeles karamelliserad. När man delar potatisen på mitten så går den mycket snabbare att tillaga och när den skivade sidan blir neråt mot formen så blir den sååå god. Busenkelt att laga och så gott att äta precis som den är med lite smör och salt eller som tillbehör till kött, fisk eller fågel. Bakad sötpotatis 2 portioner 2 mellanstora sötpotatisar olivolja salt topping: smör, flingsalt, timjan Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Dela sötpotatisen på mitten, behåll skalet på. Ringla olivolja och lite salt i botten av en ugnsform och lägg potatisen med den skurna sidan neråt. Baka sötpotatisen i mitten av ugnen i 30–35 minuter (beroende på storlek) tills den är mjuk. Servera direkt med en klick smör, flingsalt och färska kryddor. Tips! Servera med något fräscht tillbehör som till exempel keso eller tonfiskröra och en stor matig grönsallad. foto Hanna Skoog