Sommartid, plusgrader, sol och våffeldag. Hurra vilken pangsöndag! Jag är nog lite endorfinhög efter min första löptur utomhus sedan januari. Solen värmde och jag bara bara en tunn vindjacka. Känner hopp om värme och vår nu, nu är det verkligen på gång. Våffeldagen till ära måste jag ju tipsa om mitt recept på bovetevåfflor från min kokbok En god morgon, något annat vore ju tjänstefel. (Bokus har för övrigt ett finfint erbjudande på min bok just nu som ni hittar här!). De här våfflorna är frasiga och supergoda, jag äter dem allra helst med chiasylt (recept längre ner) och vispad kokosgrädde eller frozen yoghurt. Något som också är gott är lite matiga våfflor med löjrom, smeta och gräslök. Mums! Bovetevåfflor med chiasylt 4 portioner 2 dl havremjölk 4 dl bovetemjöl 2 tsk bakpulver 2 ägg 2 dl iskallt vatten, gärna kolsyrat 1 tsk salt 1 krm vaniljpulver Till gräddning: kallpressad kokosolja Till servering: vipad kokosgrädde, chiasylt 1. Blanda havremjölken med bovetemjöl och bakpulver. 2. Tillsätt ett ägg i taget, häll i det kalla vattnet samt salt och vaniljpulver och vispa till en jämn smet. Kolsyrat vatten ger fluffigare våfflor. 3. Grädda med kokosolja i ett våffeljärn och servera dem varma med valfria tillbehör. Här har Hanna gjort en bra guide på hur man vispar kokosgrädde. Chiasylt 1 liten burk 2 msk chiafrön 1 ½ dl vatten 4 dl valfri frukt och bär t.ex. persika, hallon, blåbär, äpple eller fikon 1 krm vaniljpulver 1 msk pressad citronsaft ca 1 tsk honung, beroende på sötman i frukt och bär 1. Blanda chiafrön och vatten. Rör runt tills inga torra frön ligger på ytan och låt stå i fem minuter. 2. Mixa frukt och bär med stavmixer och mixa ner chiablandningen. Smaka av med vaniljpulver, citron och eventuellt lite honung efter smak. 3. Ställ sylten i kylskåpet en stund så att den stadgar sig. Sylten håller 3–4 dagar i kylskåp. foto av Charlotte Gawell för min bok En god morgon