Om man är som jag och inte gillar saffran men ändå vill baka något gott till adventsfikan så kan man förslagsvis baka denna brownie med svarta bönor. Jag har bjudit många på den här och ingen har trott mig när jag sagt att den är gjord på svarta bönor. Och den är inte sådär god-för-att-vara-nyttig, utan god-på-riktigt-god. Enkel att baka, lagom söt och perfekt kladdig. Brownie med svarta bönor 8–12 bitar 1 paket kokta svarta bönor à 380 g (290 g avrunna) 10 urkärnade färska dadlar 100 g sockerfri mörk choklad, minst 70 % 1 dl kallpressad kokosolja 2 ägg 4 msk kakao 2–3 msk honung 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver Gör så här 1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 2. Skölj bönorna och mixa dem tillsammans med de urkärnade dadlarna till en jämn smet med stavmixer. Smält chokladen och vispa kokosolja, ägg och den den smälta chokladen i en skål. 3. Rör ner kakao, honung, bakpulver och vaniljpulver och blanda till sist ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet. 4. Klä en lite mindre ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna innan du skär den i bitar. Tips! Brownien är nästan som bäst efter en natt i kylskåpet, den går även utmärkt att frysa i bitar och servera halvtinad. Då blir den mer som en seg chokladkaka, vilket jag är väldigt svag för. foto Hanna Skoog