Så, vad har vi lärt oss av covid-19, permittering och karantäntider? Jo att alla bakar hemifrån, eller jag menar jobbar hemifrån. Och bakar bananbröd på lunchrasten eller nåt. Har nog aldrig sett så många varianter av bananbröd i mitt flöde som under mars och april. Visste ni att jag har med recept på bananbröd i båda mina böcker? Jag vet, det känns nästan lite busigt, att använda samma recept två gånger men säg inte det till någon. Vad är då grejen med bananbröd tänker någon kanske nu? Ja men låt mig berätta att detta är det bästa receptet när du har övermogna bananer hemma, du vet de där som börjar bli brunfläckiga och som du kanske tänkt slänga. Bananbröd är räddningen! Saftigt, fluffigt och den perfekta balansen mellan söt kaka och bröd. Man kan äta det precis som det är eller med smör och lite ost på, eller nutella eller någon god syrlig sylt.. mmm. Alla älskar bananbröd (sant!) och det här receptet från Self-care är nog det allra bästa, det är nämligen resultatet av mååånga test-, smak- och bakrundor i köket. Det perfekta bananbrödet 8-10 bitar, en brödform Ingredienser: 3 mogna bananer + 1 banan till topping 6–8 urkärnade färska dadlar 4 ägg 2 ½ dl hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller kokosmjöl 2 dl riven kokos 3 msk smält kallpressad kokosolja 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver en nypa flingsalt Topping: banan, valnötter Gör så här 1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Mixa banan och dadlar med stavmixer i en stor skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. 2. Klä en brödform eller avlång sockerkaksform med bakplåtspapper och häll smeten i formen. 3. Skiva en banan på längden, lägg den ovanpå smeten i formen och strössla över valnötter. 4. Grädda i mitten av ugnen i 45–50 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. Det ska vara mjukt i mitten men inte kladdigt. Låt svalna före servering. foto Hanna Skoog