Jag vet inte hur många som skrivit till mig och frågat "den där havrebiten du skrev om, är den verkligen god, alltså god på riktigt?!". Och ja, den är god på riktigt! Var bjuden på en lunch med Fazer Yosa där David och Luise från Green Kitchen Stories satt ihop en hel lunchmeny med tre olika rätter baserat på havrebiten. De hade till och med bakat dammsugare (eller punschrullar det kanske heter?) på den genom att mixa den med dadlar och arraksarom. Behöver knappt säga att det blev succé va? Är så glad att mitt samarbete med Fazer Yosa fortsätter så jag tar mig i kragen och testar lite nya recept. Sist gjorde jag ju vegetarisk stroganoff på den naturella havrebiten, den här gången testade jag att göra grönsakspytt på den med smak av örter. Pytt är så bra eftersom man kan slänga ner lite vad som finns hemma. Måste också slå ett slag för att göra den i ugnen, då lagar den sig själv medan man kan pyssla med annat. Hörde jag perfekt vardagsmat? Ja, men jag tänkte väl det. Här kommer receptet! Grönsakspytt med havrebitar och äpple- och senapskräm 3-4 personer 2 paket Fazer yosa havrebit, öter 8 små potatisar 8 champinjoner 2 morötter 1 bit broccoli 1 litet blomkålshuvud olivolja salt, citronpeppar Äpple- och senapskräm 1 äpple 2 dl crème fraiche eller havre fraiche 3 tsk valfri senap 1/2 tsk honung till servering: 1 kruka färsk persilja 1. Sätt ugnen på 225 grader. Tärna potatis, morot, champinjoner, broccoli och blomkål och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringa över olivolja, salta och peppra och placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör om då och då. 2. Tärna två paket Fazer Yosa havrebit och stek i olivolja på mellanhög värme tills de fått fin färg och krispig yta. 3. Blanda crème fraîche, senap, honung, salt och peppar i en skål. Skala och riv äpplet grovt, krama ur vatten med händerna och blanda ner i skålen. 4. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något. Blanda ner havrebiten, klipp generöst med persilja över pytten och rör om. 5. Servera pytten med en klick äpple- och senapskräm. Kan inte prata nog om vilken häftig produkt detta är, en helt unik plantbaserad fermenterad produkt som innehåller hela 15 % protein. Dessutom tillverkad av nordisk havre vilket gör den till ett klimatsmart val. Fazer Yosa havrebit är en kommer i två smaker - naturell eller med örterna oregano och basilika. Ska vi bestämma att ni provlagar något med havrebiten nu? Vore så kul att få ta del av era recept och idéer!