[caption id="attachment_31882" align="alignnone" width="900"] foto Emma Tüll[/caption] Jag må vara sist på bollen, det här med att göra storkok och preppa med matlådor inför veckan har aldrig riktigt varit min grej innan. Min paradgren är ju egentligen att slänga ihop mat av det som finns hemma och går nästan alltid på känsla och vad jag är sugen på. En grej som funkade himla bra innan vi fick barn men som oftast resulterar i stresspåslag varje kväll när det ska lagas mat och alla är hungriga. Så nu testar vi en ny grej - att planera, laga och preppa veckans middagar redan på söndagen. Okej kanske inte alla middagar men i alla fall så att det räcker till lunch och middag några dagar framöver. Jag vet, det känns ju så otroligt vuxet!! För att inte tala om hur mycket tid det sparar varje kväll. Här är 5 recept som funkar bra i matlådan: 🥘 Linsgryta med kokosmjölk och ingefära - alla typer av grytor funkar så bra att göra storkok av, låt det stå och puttra på spisen medan du preppar någon annan rätt. Dessutom en sådan rätt som nästan blir godare för varje dag. 🥘 Blomkålsgratäng med spenat - även gratäng är himla bra att laga mycket av, den blir godare när den får stå och dra till sig lite. Servera den här blomkålsgratängen precis som den är, eller med en bit kyckling och grönsallad till. 🥘 Tomatsoppa med röda linser - addera röda linser i tomatsoppan och den mättar bra mycket längre, dessutom gott med lite tuggmotstånd. Jag brukar ta med soppa i en termos, mycket smartare än matlåda som lätt kan läcka om den ligger i väskan. 🥘 Korngryn med burrata, pesto och polkabeta - matiga sallader går alltid hem, här består basen av korngryn (matvete eller kamutvete går lika bra), rostad majs och en pestodressing som är så god. Laga en större mängd och preppa i kylen, sen tillsätter man sallad och burrata vid servering. 🥘 Ugnsrostade rotfrukter med kamutvete - en klassiker som jag aldrig tröttnar på, jag brukar göra en stor plåt med rotfrukter och grönsaker som jag sen serverar till olika saker under veckan. Till en bit lax eller kyckling, till rostade kikärtor, tonfiskröra eller till en soppa. Passar till allt! [caption id="attachment_31874" align="alignnone" width="900"] foto Emma Tüll[/caption] Ytterligare ett lifehack är att koka extra kamutvete, quinoa, ris eller vad man föredrar och förvara i kylen. Det håller flera dagar och är så enkelt att addera till vilken maträtt som helst. Bara blanda ner i en sallad, till en gryta eller steka med ägg och grönsaker. Och för er som undrar, nej barnen äter inte alltid samma sak som oss, ibland utgår vi från samma middag men adderar annat för dem att välja på. Och ibland blir det två olika middagar och det är helt fine med mig. Jag vill inspirera barnen till mer varierad mat, att äta mera grönt och vego men jag vill också ha harmoniska måltider och nöjda barn och om det innebär köttbullar, pasta, korv, ris och stroganoff så får det vara så. Jag är uppväxt på rostmackor med knattemarmelad, coco pops och o'boy och det blev människa av mig också. Läs också: 9 tips att trolla med matrester 🪄