Välkommen till mig nya tema här i bloggen, nämligen Meatfree monday. Varje måndag tänkte jag presentera ett enkelt och gott vegetariskt middagstips som lite inspiration för kvällens meny, först ut är denna klassiska men ack så smarriga lilla vän. Broccoli- och blomkålssoppa 4 portioner 4 dl vatten 2 dl valfri mjölk 2 1/2 dl valfri grädde* 2 broccoli buketter 1 blomkålshuvud 1/2 gul lök 2 vitlöksklyftor 1/2 pressad citron 2 msk rapsolja 2 msk lantbuljong eller grönsaksbuljong 2 krm torkad dragon 2 krm salt 1 krm citronpeppar 1. Skölj broccoli och blomkål, bryt eller skär i små bitar. 2. Skala och hacka lök och vitköl och fräs i en kastrull (gärna gjutjärn) i rapsolja några minuter tills löken är mjuk. 3. Tillsätt broccoli, blomkål, vatten, mjölk och lantbuljong. 4. Låt koka i fem minuter och rör om då och då. 5. Tillsätt grädde och koka upp. 6. Mixa soppan slät med stavmixer eller matberedare till önskad konsistens. 7. Smaksätt med salt, citronpeppar och dragon. Till servering: en klick smetana, smulad fetaost, stekta grönsaker, sesamolja och sesamfrön. Sesamoljan ger er rostad och rik smak på soppan som verkligen blir pricken över i. * Använd havre- eller sojagrädde för att göra soppan vegansk. . Glöm inte att piffa soppan, det gör hela känslan så mycket härligare! Stekt paprika och sparris är ett gott tillbehör som både gör den lite matigare och lite roligare att titta på. Krämig smetana eller en klick yoghurt bryter av och festosten gör att det känns så mycket lyxigare. Smaklig måltid! Följ mig på Bloglovin' och Instagram