Moules marinières, den enda soppan som kan locka mig under sommaren. En klassiker med vitt vin, schalottenlök, persilja och grädde. Mmm. Jag smakade den för första gången bara för något år sedan och har älskat den sedan dess. Som ni vet har jag ju samarbetat med Aito ett tag nu och använder ofta deras produkter här hemma. Och nu när det var dags för ett nytt recept så ville jag testa deras Oat Cuisine, som fungerar som en matlagningsgrädde i en moules! Aitos produkter är förutom mjölfria även glutenfria, vilket gör att de passar alla. Jag väljer ofta moules när det finns menyn men inbillar mig att det är rätt många kanske inte lagar hemma för att man tror den är krånglig? Tvärtom! Få ingredienser som går snabbt att svänga ihop. Eftersom jag vet att Nathalie också älskar moules så bjöd jag över henne på altanen. En av alla fördelar när man bor granne med sina vänner – alltid lunchsällskap när man behöver det. Nathalie är (passande nog) laktosintolerant så det kändes ju extra bra att bjuda på en moules hon kan njuta av till fullo. Snäll kompis jag är va? Okej, nu till receptet! Moules marinières 2-3 portioner 1 kg blåmusslor 3 dl vitt vin 2,5 dl Aito Oat Cuisine 2 st scharlottenlök 3 vitlöksklyftor 1 kruka färsk persilja 1 msk olja salt, svartpeppar tillbehör: baguette aioli 1. Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, rensa bort dem som är skadade och öppna. 2. Finhacka lök och vitlök fint, fräs i en stor kastrull med olja. Häll i vinet, koka upp och lägg i musslorna. Sätt på ett lock och låt koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig. 3. Lyft ur musslorna och låt vätskan koka ner cirka 5 minuter. 4. Häll i Aito Oat Cuisine i väskan, koka upp och smaka av med salt och rör om. Klipp ner färsk persilja precis på slutet och rör om, ju mer persilja desto bättre om ni frågar mig. 5. Lägg upp musslorna i djupa skålar, häll över buljongen och servera med aioli och något gott bröd till. Jag är inte så förtjust i pommes frites (jag vet, jag är nog den enda) så jag byter alltid ut det mot bröd. För bröd mina vänner, det älskar jag. Speciellt fluffigt vitt bröd till soppa, det är svårslaget. Ät och njut! foto Emma Tüll