När Kung Markatta frågade ifall jag ville uppmärksamma deras kampanj Sluta kasta mat kändes det så självklart eftersom det är något som ligger mig varmt om hjärtat. För om det är något som jag verkligen avskyr är det att slänga mat, tror jag ärvt det från mamma och mormor som båda alltid varit fenor på att ta vara på rester. Minns att mormor kunde spara på ett glas O'boy för att sedan hälla det i pannkakssmeten, något vi inte protesterade mot direkt. För mig handlar matlagning om att testa sig fram, ta vara på det som redan finns i kylen och framförallt att inte slänga mat. Ofta när Marcus tycker kylen gapar tom och vill gå till affären lyckas jag alltid trolla ihop något av det vi har hemma. Lite fantasi och en gnutta övning men främst handlar det om att lära sig se råvarorna på nya sätt. Här är mina bästa tips för att minska matsvinnet: ♠ Skivar ner kokt potatis i omeletten ♠ Mixar ner rödbetor och spenat i min smoothie ♠ Servera kokt quinoa (utan buljong) som gröt tillsammans med mjölk och bär ♠ Fryser in övermogna bananer och frukt i påsar som sen mixas till smoothie ♠ Gör biffar av rostade rotfrukter eller mixar till såser ♠ Gör soppa på grönsaksrester som jag kokar och mixar till en slät soppa Och så tänkte jag att vi drar till med ett recept på det! Just vegetariska biffar är en favorit och i det här receptet använde jag både kokt quinoa och rostad sötpotatis som fanns i kylen. Bara att röra ihop och steka, klart på mindre än 15 minuter. Quinoabiffar med sötpotatis 10-12 små biffar 2 1/2 dl kokt quinoa 2 1/2 dl ugnsbakad sötpotatis 1 mellanstor lök 2 klyftor vitlök färsk timjan salt, peppar kallpressad kokosolja 1. Om du inte har rester sedan innan så koka quinoa enligt anvisning i grönsaksbuljong. Skala och skiva sötpotatis, lägg i en ugnsform med kokosolja, salt, peppar och tillaga mitt i ugnen på 200 grader (varmluft) i cirka 15-20 minuter. När potatisen är mjuk och börjar få färg är den färdig. 2. Hetta upp kokosolja i en liten stekpanna och fräs hackad gul lök, vitlök och lite salt. 3. Mosa den rostade sötpotatisen med en gaffel i en skål och blanda ner quinoa, löken och några kvistar färsk timjan. 4. Forma till små biffar och stek i kokosolja på mellanhög värme, cirka 2-3 minuter på varje sida tills biffarna får färg. 5. Servera med färsk timjan och grönsallad. Vill man röra ihop en kall sås på yoghurt, citron, honung och vitlök passar den utmärkt till. Som en del av kampanjen har även Green Kitchen Stories tagit fram recept som inspiration på hur man kan ta tillvara på matrester, hur spännande låter till exempelvis inte chokladmousse på kikärtsspad eller morotsbladspesto? Och så fina filmer! Vilka är förresten era bästa tips för att ta vara på matrester? Annonssamarbete med Kung Markatta.