Det här receptet blev en favorit från mitt tidigare samarbete med Linas matkasse och tänkte därför att jag ville dela det med er. Det är otroligt enkelt och så gott, den krispiga och syrliga kålsalladen är såå god till lax. Och sojakräm, alltså man blandar soja med lite yoghurt och kryddar upp. Aldrig ens tänkt tanken innan men genidrag vill jag lova. Mmm. Laga detta i veckan vet jag, ni kommer inte ångra er! Soja- och smörbakad lax 600 g laxfilé ½ dl japansk soja 1 msk smör Kålsallad 1 st lime 1 bit färsk ingefära 1 st spetskålshuvud 1 tsk honung ½ tsk chiliflakes 3 krm salt Sojakräm 1 ½ dl matyoghurt 1 msk japansk soja 1 vitlöksklyfta 1 krm salt 1 krm svartpeppar 1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig). 2. Laxen: Lägg laxfilé i en liten ugnsform. Ringla över japansk soja och klicka på smör. Tillaga mitt i ugnen 16-18 min. 3. Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen. 4. Kålsallad: Tvätta lime ordentligt i ljummet vatten. Skala och finhacka färsk ingefära (ca 2 msk). Strimla spetskål och lägg i en bunke. Tillsätt finrivet limeskal, pressad limesaft, ingefära, chili flakes och salt. Blanda väl. 5. Sojakräm: Häll matyoghurt i en liten skål. Rör ner japansk soja, pressad vitlök, salt och lite nymald svartpeppar. 6. Servera soja- och smörbakad lax med syrlig kålsallad, sojakräm och jasminris. foto Emma Tüll, recept från Linas matkasse.