Jag som älskar flädersaft blev så sugen på att göra egen syrénsaft, jag och Emma tog en runda med cykeln och plockade syrener för glatta livet. Eftersom värmen kom så sent i år så finns det fortfarande en del syrenbuskar där vi bor med blommor kvar, pass på innan det blommar över helt om ni också vill testa. Minns fortfarande när mamma gjorde flädersaft när vi var små, få saker ger mig sådana barndomsminnen som det! Syrénsaft med citron och lime 1,5 liter cirka 30 klasar syrénblommor 1,5 liter vatten 2 kg socker 60 g citronsyra 1 citron 1 lime du behöver: en kastrull att koka vattnet i en stor kastrull med lock silduk rena flaskor 1. Plocka bort blommorna från stjälken, du vill enbart ha blommorna i saften annars riskerar den att bli besk. Och skippa alla torkade blommor, de sorterar du bort. 2. Skölj syrenklasarna i ett kallt vattenbad och sila sedan i ett durkslag för att få bort pollen eller eventuella fripassagerare i form av insekter. 3. Koka upp vatten och häll i socker och rör tills det löser sig. 4. Lägg blommorna tillsammans med citronsyra, skivad citron och lime i en stor kastrull. Häll vattnet med sockret över blommorna och sätt på lock. 5. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp i 3-4 dagar, rör om i kastrullen en gång om dagen. 6. Sila av blomklasar och citronskivor genom ett durkslag, sila sedan saften genom en silduk. Häll upp i flaskor eller frys in! Viktigt ifall du använder glasflaskor är att se till att de är ordentligt rengjorda, diska ur dem noggrant och kör dem på 100 grader i ugnen i 10 minuter så blir de garanterat rena. Tips! Saften håller ca 2-3 veckor i kylen, ett tips är att frysa in saften i iskuber, då kan man bara ta fram och lägga iskuberna i ett vattenglas och så har man syrénsaft. Dekorera iskuberna med blommor innan du fryser in för extra Pinterest-effekt hehe. Eller frys in saften i tomma, rena pet-flaskor. Blir det mer sommarlovskänslor än det här? foto Emma Tüll