Jag skulle nog utse blomkålen till den hetaste vego-rätten just nu. Minns under en vecka här i vintras när jag blev serverad blomkål i olika former fyra dagar i rad, på olika tillställningar. Känns som blomkålen varit lite bortglömd innan men man kan verkligen hotta upp den på olika sätt. En favorit just nu är den här blomkålsgratängen med spenat, grädde och riven ost. Inget blir ju direkt ogott av kombon grädde och ost, det är ju sen gammalt. Har man andra grönsaker och rotfrukter hemma går det fint att hacka ner, till exempel palsternacka och broccoli. Här kommer receptet! Blomkålsgratäng 4 portioner 2 blomkålshuvud 200 g riven ost 140 g färsk spenat 4 dl grädde, havregrädde går fint salt, vitpeppar 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Ansa och dela blomkålen i små buketter. Riv osten grovt. 3. Lägg blomkål och spenat i en ugnsfast form. Fyll på med grädde och toppa med ost. Salta och peppra. 4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Låt gratängen stå och svalna någon minut, servera sedan med en stor och härlig grönsallad. Jag tycker gratäng nästan alltid är godast dagen efter så resterna är perfekt att slänga i morgondagens matlåda och ta med till jobbet. Vilken är er favoriträtt just nu?