ANJA FORSNOR WÄRN
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons
annonssamarbete med visit denmark

RUNDRESA PÅ DEN DANSKA RIVIERAN

Som malmöit har jag alltid känt mig hemma i vårt danska grannland, jag har passerat bron fler gånger än jag kan minnas och många gånger känns Köpenhamn nästan lite som en huvudstad till Skåne. Så nära, bubblande och kontinentalt och så otroligt olikt Sverige på alla sätt och vis. Vad jag inte visste var att det dolde sig så många smultronställen en bit in i landet, något som jag nu fått uppleva.

I samarbete med Visit Denmark gjorde jag och Lisa från ELLE en rundresa på Nordsjälland, även kallat den danska rivieran, som bland annat innehöll sandstränder, chokladiga sötsaker, mysiga badorter, kultur- och restaurangupplevelser. Jag har satt ihop en liten guide med det bästa från vår resa, perfekt för dig som vill semestra i vårt kära grannland i sommar.

M/S Museet for Söfart. Framme i Helsingör blev vi upphämtade av vår guide som tog med oss till M/S Museet for Söfart ritat av den kände arkitekten Bjarke Ingels. Jag måste erkänna att jag är rätt svårflörtad när det både kommer till sjöfart och museer men här var det lika mycket njutning för arkitekturögat med cool inredning och vrålsnygga miljöer. Titta bara på den här väggen i matsalen där vi åt lunch.

Vaerftets Madmarked. Precis utanför museet i kulturhamnen ligger även denna nyöppnade matmarknad som precis slagit upp portarna. Eftersom vi precis hade ätit lunch gick vi direkt på desserten och fick smaka på den här färska glassen som bestod av mörk chokladglass täckt med ett citronlager, försvinnande god.

Chokladprovning med Peter Beier. Från glass till ännu mera sötsaker. Kanske är det just för att jag är skåning som jag känner till, och lite smått avgudar, Peter Beiers choklad. När jag bodde i Malmö var jag ofta inne i butiken och doftade, smakade och unnade mig praliner härifrån. Då kan ni förstå min extas när jag fick reda på att vi skulle på chokladprovning med självaste Peter himself på hans gård utanför Helsingör där all tillverkning sker. Välkommen till chokladfabriken! Har ni vägarna förbi måste ni boka in ett besök, en fröjd för smaklökarna och jag lärde mig uppskatta choklad på helt nya sätt.

Kyhns Gaestehus. En av höjdpunkterna på hela resan var Kyhns Gaestehus där vi spenderade vår första natt, ett underbart litet nyrenoverat boutique-hotell mitt i hjärtat av Helsingör. De har bara sex rum vilket gjorde det så hemtrevligt. Mitt rum på bottenplan hade till och med ett extra rum med kök och matplats – tänk att ta in här med familjen eller tjejkompisarna en helg, fylla kylen med ostar, vin och choklad och sitta och småljuga hela natten. Dejligt! 

Restaurant Sletten. I det gamla fiskeläget Sletten Havn ligger denna lilla pärla som är systerkrog till Michelin-restaurangen Formel B i Köpenhamn och nya Uformel. Alla rätter är mellanstorlek vilket jag älskar, då får man chans att testa flera saker på menyn och slipper ha beslutsångest för att man missar något gott. För mig föll valet bland annat på denna hemrökta lax med ramslök och färskost.

ZarkoPerfumes. Visste ni att det bara finns en enda parfymör som tillverkar sina parfymer här i Norden? Jag och Lisa hade äran att få sitta ner med Zarko Pavlov och höra mer om hans ZarkoPerfume vilket var en otrolig upplevelse. Jag älskar att träffa människor som brinner för sin grej, han var så passionerad för sitt yrke och det var så intressant att se hur hela processen gick till när parfymernas tappades för hand i hans lab.

Hornbaek. Den här lilla badorten med vita sandstränder skulle man nästan kunna kalla för Ilse Jacobsens värld, det var här den danska designern startade sitt numera imperium som innefattar en rad olika kläd-, sko-, och blomsterbutiker samt ett nyöppnat SPA. Bara på samma gata! Vädret var rätt ruggigt så vi passade på att värma oss inne i spat en stund, sen kunde jag inte låta bli att lägga vantarna på ett par klassiska korta gummistövlar med snörning.

Helenekilde Badehotel. Sista stoppet på vår lilla tur var Helenekilde Badehotel som är ett av de mest kända badhotellen längs kusten här. Beläget i Tisvildeleje med det pampiga havet som närmaste granne, tyvärr var det inte någon inbjudande temperatur för just havsbad när vi var här men jag kan verkligen föreställa mig att det är ljuvligt här en varm sommardag.

Åh! Jag fick verkligen mersmak för Danmark och blev så sugen på att åka dit igen och utforska allting i lugn och ro, nästa gång får det nog bli med hela tjejgänget i sällskap. Eller kanske hyra ett hus längs med kusten med familjen och några vänner med barn. Danmark, vi mødes igen.

Annonssamarbete med Visit Denmark.

2 kommentarer till “RUNDRESA PÅ DEN DANSKA RIVIERAN”

  1. Veronica skriver: 9 juni 2017 kl 16:31

    Vilka jättefina bilder. Det ser så himla fint och mysigt ut där på Danska Rivieran. Blir så inspirerad att jag vill åka dit.


    1. Anja Forsnor skriver: 10 juni 2017 kl 20:55

      Tack! Det var verkligen helt underbart där, så sugen på att åka dit snart igen! Och så nära ju!


Dela på:
Laddar