Bild från grönsaksmarknad på Portobello Road i London. 10 NYTTIGASTE GRÖNSAKERNA Fyll din tallrik med massa grönt! Det finns en anledning till att jag äter spenat och gröna bladgrönsaker både till frukost, lunch och middag. Det minskar sötsug, ger en bra mättnad och innehåller massa bra näringsämnen som boostar kroppen. Här har du listan över de 10 nyttigaste grönsakerna (enligt Livsmedelsverket) - ser ni den röda (rättare sagt gröna) tråden? 1. Bladgrönsaker som spenat, mangold och machésallat Massor av A-, C, och K-vitaminer, folat (vitamin B9, viktigt för cellernas ämnesomsättning, brist på folat kan leda till blodbrist) samt kalium, järn och magnesium. I toppklass när det gäller allt utom fibrer. 2. Gröna bönor/haricots verts Massor av K-vitamin behövs för uppbyggnaden av skelettet och även bra för huden. Ger också C-vitamin, folat samt kalium och magnesium. Mer fibrer än bladgrönsakerna som kommer på första plats. 3. Broccoli Gott om folat, C- och K-vitamin. Starkt grön färg innebär ofta mycket K-vitamin. Medelbra när det gäller järn. 4. Gröna ärter och sockerärtor Rika på C-vitamin och magnesium (bra för skelettet, musklerna, tänderna och vårt immunförsvar), goda halter av många andra näringsämnen. 5. Avokado Ger framför allt fibrer och kalium, dessutom folat. Bra om man vill ha en lite matigare och mättande grönsak. Perfekt att ha i smoothien! 6. Små vita bönor Ger fibrer, mineraler och folat. Ingen C-vitamin. Mycket protein, bra för vegetarianer. Små vita bönor har mer järn och fibrer än stora. 7. Purjolök Höga halter av många näringsämnen, bland annat K- och C-vitamin. 8. Blomkål Mycket högt innehåll av C-vitamin, som förbättrar upptagningen av järn. 9. Linser Ger fibrer, järn och magnesium. Röda och gröna är lika bra. 10. Kikärter Ger fibrer, folat, magnesium och järn. Källa: Livsmedelsverket