ANJA FORSNOR WÄRN
Anja är författare, bloggare och livsstilsrådgivare som jobbar med hälsa och hållbarhet. 2019 gav hon ut boken Self-care tillsammans med Alexandra Pizzoni och driver även en podd under samma namn. Här är hennes blogg.
Annons

Varm bovetegröt med russin och lingonsylt

bovetegrot

Varm bovetegröt gjord på helt bovete och söta sultanrussin serverat med mandelmjölk och en syrlig lingonsylt med rivet äpple. Känns lite lyxigare än vanlig havregrynsgröt och minst lika mättande. Bovete är en bra kolhydratkälla som innehåller långsamma kolhydrater vilket ger en lång mättnad och ett stabilt blodsocker. Dessutom går det enkelt att förbereda kvällen innan genom att blötlägga bovetet.

Annons

Varm bovetegröt med russin och lingonsylt
1 portion

1 dl helt bovete
2 dl vatten
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
en nypa flingsalt
2 tsk gula sultanrussin

Toppingförslag: sultanrussin, lingonsylt

Annons

Gör så här: Koka bovete i 2 dl vatten enligt anvisningar på förpackningen. Jag hade blötlagt boveten kvällen innan så jag kokade bara upp dem lite snabbt på morgonen tills kornen blev mjuka. Krydda med vanilj, kanel, en nypa flingsalt och klipp ner sultanrussinen. Servera med mandelmjölk, russin och lingonsylt.

Lingonsylt
1 portion

1/2 dl färska eller tinade lingon
1/2 rivet äpple
1 msk vatten
1 tsk chiafrön

Gör så här: Koka upp lingon, rivet äpple och en skvätt vatten på svag värme på spisen. Smaka eventuellt av med en klick honung beroende på hur sött äpplet är. Rör ner chiafrön och låt sylten svalna en stund innan servering.

Foto: Sebastian Hellström

5 kommentarer till “Varm bovetegröt med russin och lingonsylt”

 1. Sofia | Avocado Baby skriver: 6 januari 2015 kl 21:12

  Tummen upp för bovetegröt! Så mycket mer mättande än t ex havregrynsgröt. Gillar att det går att preppa dagen innan också!
  http://www.avocadobaby.se


  1. Anja Forsnor skriver: 7 januari 2015 kl 09:51

   Håller helt med! Havregrynsgröt i all ära men jag är hungrig igen efter en timme. Heja boveten!


 2. Jessica Sundberg skriver: 7 januari 2015 kl 11:49

  Ser verkligen gott ut! Jag testade att göra din baked banana oats (recension kommer på bloggen under dagen) och oh my!!! Såååå gott! En ny favorit och den funkar ju både som frukost, mellis och fika! Toppen! Barnen blev lika förtjusta som jag (maken är alltid tveksam till mina experiment i köket och håller sig till sin trista kvarg med fun light…).


  1. Anja Forsnor skriver: 7 januari 2015 kl 12:04

   Vad glad jag blir Jessica!! Jag gillar också att den nästan blir som en kaka, känns så lyxigt! Du kan variera den genom att ha olika bär i formen också, jag testade med hallon och björnbär vilket blev så gott. Kul att den gick hem hos barnen också, tänk om männen inte var lika svårflörtade? Finns ju så mycket godare saker än kvarg! Haha.


 3. Frukostgröt x 5 | Anjaanja.elle.se skriver: 14 januari 2015 kl 06:58

  […] ♥ Varm bovetegröt med russin och lingonsylt […]


Dela på:
Laddar