Här kommer en av mina paradrätter - falafel med sötpotatis och ärthommus. En vegetarisk rätt som är fräsch, mättande där man varken saknar kött eller mejeriprodukter. Falafel med sesamfrön, 2 portioner 390 gram kikärtor 0,5 dl olivolja 2-3 tsk spiskummin 0,5 tsk cayennepeppar Flingsalt 1 vitlöksklyfta 1 msk tahini 1 msk jordnötssmör (kan uteslutas) Saft från 0,5 citron Färsk persilja Sesamfrön till panering Gör så här: Skölj kikätorna noga och mixa till en slät massa, jag brukar använda stavmixer. Tillsätt olivolja, tahini, vitlök, och kryddor. Jag brukar slänga ner en klick jordnötssmör och citronsaft som smakförhöjare. Smaka av och tillsätt mer kryddor ifall det behövs. Forma till små bollar som du rullar i sesamfrön, stek på mellanhög värme i kokosolja eller en ugnsform på 180-200 grader i cirka 20 minuter. Jag föredrar att steka dem eftersom de får en härligt krispig och gyllenbrun yta. Om smeten blir för lös kan de bli svåra att steka och liksom "flyta ut" på stekjärnet. Tillsätt 2 msk mandel- eller kikärtsmjöl eller stek dem i ugnen istället. Ärthummus 3 dl frysta ärtor Citronpeppar Flingsalt Gör så här: Lägg dem frysta ärtorna i en skål och tina genom att hälla på hett vatten. Häll av vattnet och mixa ärtorna tillsammans med lite citronpeppar och flingsalt. Jag älskar ärthummus och tycker det passar till nästan alla vegetariska rätter eller på en bit fröknäcke.